loading...

6 jenis wanita tiada layak dijadikan isteri

 Ada 6 jenis wanita tiada layak dijadikan isteri oleh pria-Di dunia ini ada banyak wanita,dan wanita adalah perhiasan dunia.Rasululullah SAW sudah memberikan arahan kepada kita semua bagaimana harus memilih wanita yang boleh didekati dan dijadikan pendamping.Namun,selain itu,ternyata ada pula sebagian kecil wanita dengan kriteria yang tak boleh didekati dan bahkan dijadikan istri.Siapa sajakah wanita yang tak layak itu,yuk disimak apakah anda termasuk seperti wanita seperti dibawah ini mereka?moga pembaca sekalian muslimin muslimah shaleha,tentunya.

6 jenis wanita tiada layak dijadikan isteri

1). Al-Anaanah

Banyak mengeluh.Selalu merasa tidak cukup (sempurna),apa yang diberi semua tidak cukup.Diberikan rumah tak cukup,diberi motor tak cukup,diberi kereta tak cukup.Selalu ingin memenuhi kehendak nafsu sendiri tanpa memperdulikan perasaan suami,tidak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami.Apa yang suami beri tidak pernah puas. Ada saja yang tidak cukup.9 ciri Wanita Yang dapat mendatangkan rizki bagi suami

2). Al-Manaanah

Suka mengungkit.Kalau suami suka melakukan perkara yang dia tidak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu.Sangat senang membicarakan suami dengan tajuk seperti tak ingat budi,tak bertanggungjawab,tak sayang,dll.Padahal suami sudah memberi perlindungan bermacam macam padanya.

3). Al-Hunaana

Ingin pada suami yg lain atau berkenan kepada lelaki yang lain.Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain.Tidak redha dengan suami yg ada. (Naudzubillah)

4). Al-Hudaaqah

Suka memaksa. Bila ingin sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya.Pagi,petang dan malam asyik menekan dan memaksa suami.Adakalanya dengan berbagai ancaman seperti ingin lari,ingin bunuh diri,ingin membuat malu suami dll.Suami dibuat seperti kebudak-budakkan,bukan sebagai pemimpinnya.Yg dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.
Baca juga:Bahagianya menjadi wanita

5). Al-Hulaaqa

Sibuk bersolek,tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah seperti solat berjemaah,wirid zikir,mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak,dll.

6). As-Salaaqah

Banyak bercakap,bergosip dan mengumpat.Siang malam,pagi petang asik bergosip saja. Apa saja yg suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya.

http://infomasihariini.blogspot.com/2015/10/6-jenis-wanita-tiada-layak-dijadikan.htm

Demikianlah  6 jenis wanita tiada layak dijadikan isteri semoga artikel ini bermanfaat bagi wanita shaleha khususnya dan dapat menjadi lebih baik lagi.

6 jenis wanita tiada layak dijadikan isteri Rating: 4.5 Posted by: Abu sigly Ahlussunnah waljamaah